blue velvet 40's

Juhla
mekko, 2016


Hieman 1940-luvun tyylinen mekko, jota ilman olisin voinut oikein hyvin elää, mutta jonka nyt vain sain päähäni tehdä. Inspiraatioon vaikutti voimakkaasti tämä kuva Ann Sheridanista. Nuo hihat! Miehustaan päätin yhdistellä kivan laskostuksen ja napituksen toisesta Ann Sheridanin poseerauksesta. Tekosyynä tälle projektille toimi se, että historiallisten vaatteiden kanssa puuhatessa on toki välillä hyvä treenata modernia kaavoitusta ja modernien materiaalien käsittelyä.

Glamour-minäni ei ole vielä ihan kultalurexin asteella, joten materiaaliksi valikoitui tummansininen trikoosametti palakorista. Ostin ensin optimistisesti yhden palan, mutta onneksi aloin piirustella kaavaa melko pian koska huomasin tarvitsevani lisää kangasta. Kiitos hankalan mallisten kappaleiden ja nukansuunnan tuomien leikkaussuunnan rajoitteiden mekosta tulikin vähän kalliimpi kuin olin itselleni selittänyt, mutta melko halpa rätti edelleen.

Miehustan leikkaus jo muutamassa mekossa hyödyntämäni neljän kappaleen peruskaava, joka toimi joustavassa materiaalissa todella hyvin.

Kaavoitin keskietureunaan laskokset pääntieltä vähän vyötärön yläpuolelle, rintamuotolaskoksen kohdalla on yksi vähän muita syvempi laskos. Laskostus yläosassa on kiva yksityiskohta, ja yhdessä muhkeiden hihojen kanssa vie painopistettä ylemmäs lantiostani joka on hieman 40-luvun muotipiirroksia muhkeampi.


blue velvet 40's
Hihoihin kaavoitin keskisauman, johon kaavoitin laskokset samaan tapaan kuin miehustassa kyynärpäähän asti. Kyynärpäästä alaspäin hiha on vain leikattu ylipitkäksi. Lisäsin pyöriölle leveyttä ja korkeutta rypytystä ja olkatoppauksia varten.

Jätin helmaan vähän kellotusta, mutta laskeutuva kangas näyttää tietenkin päällä vähän kapeammalta.


   

En ole kovin hyvä kaavoittamaan trikoovaatteita, ja metodini oikean koon saamiseksi on sovittaa ja vedellä saumorilla aina vähän pois kunnes näyttää sopivalta. Siksi oli kauhean näppärää kun kiinnitys oli keskietusaumassa, sivusaumat voisi säätää sopiviksi myöhemmin.

Ompelin pääntielle ja halkion reunoihin n. 3cm leveän muotokaitaleen jossa oli kevyt tukikangas. Etureunan laskokset oli helppo ommella siihen. Toiseen reunaan lisäsin vielä lenkkinauhan napeille, ja toiseen erillisen alavarakaitaleen siltä varalta että tiukka mekko irvistelisi nappien väleistä.

Lopuksi ompelin muotokaitaletta käsin kiinni sieltä täältä laskosten alta, ja löysillä aitapistoilla pääntien ympäri. Pallonapit tein kankaanjämistä, tämähän oli budjettiprojekti, ja sitäpaitsi ne näyttävät oikein somilta.


Hihoissa ompelin ensin keskisaumat saumurilla. Sitten ompelin sauman päälle nurjalle siksakilla kapean kuminauhan alkaen n. 5cm pyöriöltä alaspäin. Se on kohdistettu suunnilleen oikean mittaiseksi kyynärpäähän ja käsivarren mittaan. Jos olisin tosi pro, olisin tietysti surauttanut kuminauhan saumuritikin alle yhdellä ompeleella, mutta päätin että olisi turvallisempaa ommella se erikseen. Tikin purkaminen tummasta trikoosametista on kuitenkin äärettömän epämiellyttävää hommaa. Kuminauha kupruilee vähän siellä täällä, mutta toimii ihan kohtuullisesti.
Sitten viimeistelin hihansuun ja ompelin hihan sauman. Ompelin pyöriölle poimutuslangat aivan olan päälle, ja sovitin hihaa paikoilleen. Koska miehusta oli kuin olikin sovituksessa kaventunut sivuista kädenteitä piti vähän muotoilla uudelleen, mutta muuten mekon kasaus sujui lopulta melko sujuvasti.

Pääasiallinen kauneusvirhe mekossa on se, että en ollut kaavoittaessani varannut tarpeeksi tilaa olkatoppauksille, ja kun päädyinkin lopulta melko massiivisiin toppauksiin alkoi pääntie vetää ikävästi. Onneksi se kuitenkin jossain määrin sulautuu muiden laskosten ja poimutusten joukkoon vaikka tahaton rypytys onkin.

Suunniteltua isommat olkatoppaukset näyttävät lopulta yllättävän hyvältä, ja tuovat todellakin kivan vintage-fiiliksen. Nyt ymmärrän myös, miksi vanhoissa leffoissa naiset näyttävät niin sorjilta ja hoikkauumaisilta, optinen illuusio on melkoinen.


Parin illan väliprojektista tuli oikein mainio bilemekko.
Sametti suorastaan hohkaa glamouria, ja vartalonmyötäinen mekko on seksikäs olematta paljastava.<<Takaisin projekteihin