Hääpukuni, 2003


Morsiuspuku, budjetti vähän reilu 100€, sis. hunnun ja laukun. Ei paha. Samalla sain konekirjonnan, vapaamuotoisen projektikurssin sekä laukkukurssin kurssimerkinnät.

Oli todella vaikea päättää, millaista pukua lähtisin tekemään. Lopulta päädyin tällaiseen - oli menossa hieman selkeämpi kauteni, jonain muuna vuonna olisin kenties saattanut päätyä viktoriaaniseen tai rokokoopukuun. Toki myös omat taidot rajoittivat sitä mihin uskalsin lähteä. Pidän lopputuloksesta yhä, se on yhtä aikaa sekä veistoksellinen että ilmava, ja jotenkin tylli vaan on niin - pahoittelen luontevan käännössanan puutetta - bridal. Väriksi valitsin nykyisin harvinaisemman puhtaan valkoisen, joka ei ainakaan näin tyllillä päällystettynä näyttänyt mielestäni liian kovalta.

Yläosan kaavan tein sovitusnuken avulla, ja muotoilin sitten sitä istuvaksi lukuisien sovitusversioiden avulla. Näin melkoisesti vaivaa saadakseni saumojen muotoilun täydelliseksi,vaikka lopputuloksessa saumat eivät edes varsinaisesti erotu.

haakuva3

Tämä kuva: Valokuvaamo Nevalainen
Muuntelin itse hieman jälkeenpäin kuvan sävyä ja kontrastia sivuja varten.

Kun koulussa nyt kerran oli kirjontakone jolla leikkiä, halusin pukuun kirjontaa. Se vain ei saanut näyttää halpisbrodeeraukselta, vaan sen piti olla ilmavaa ja lähes huomaamatonta. Kuvion pitäisi esittää kirsikkapuun oksia. Se on vähän tönkkö, koska piirsin, skannasin ja muokkasin sen kirjontakuvioksi ihan itse. Kuviota varten on luotu muutama eri kirjontamalli, jotka on yhdistetty pukuun isommaksi kuvioksi.

Harsittuani tyllin kokonaan tukikankaalla tuetulle satiinille harsin yläosan kappaleiden ääriviivat, ja ompelin saumojen ne kohdat jotka jäivät kirjonnan alle. Sitten taiteilin kirjontakehyksen paikalleen ja tein kirjonnan muutamassa osassa. Ja ei,konekirjonta ei ole ihan niin helppoa kuin miltä kuulostaa - veikkaanpa että olisin oikeasti tehnyt kuviot nopeammin käsin. Todella kiinnostava kokeilu kylläkin. Suuret kiitokset opettajalle henkisestä tuesta ja neuvoista...

Saatuani kirjonnat valmiiksi saksin ylimääräiset reunat kappaleiden ympäriltä ja ompelin saumat kiinni. Yläosasta tuli jo pelkällä tuetulla satiinilla aika tukeva, joten en viitsinyt askarrella siihen enää luita. Olallinen malli ei niitä vaatinut, ja tuolloin vyötärölläkään ei ollut hirveästi ylimääräistä. Ehkä se olisi pysynyt liikkuessa paremmin muodossaan luitettuna.
kirjonta
Hameen kaavan ensimmäisen pienoismallin muotoilin viinipullo-mallin päälle, sitten etenin lakanaversioilla. Tyllikerroksista alempi on satiinikerroksen kaavalla leikattu, päällimmäinen rypytetty keskitakasaumasta. Rypytyksen piti alunperin tulla sivusaumoihin erään näkemäni ihanan valmispuvun tapaan, mutta nuken päälle kokeillessa se ei toiminutkaan yhtään. Pienen pään seinään hakkaamisen ja manailun jälkeen rypytys siirtyi taakse, missä se loppujen lopuksi näyttääkin tosi hyvältä. Näin jälkeenpäin ajatelleen rypytystä voisi olla enemmänkin, samoin helman alle olisi voinut laittaa tyllikerroksen, mutta jotenkin pelkäsin kapealinjaisuuden katoavan.

Laahuksen keskellä on pieni lankalenkki, johon saa kiinnitettyä käsivarteen pujotettavan nostolenkin.

Kankaiden jämistä syntyi kiva pieni laukku, jonka suunnittelun lähtökohta oli että se ei saa olla pussukka eikä liioin kuutio. Siinäkin piti tietysti olla satiinin päällä tylli, kaikkialla, sekä vielä piilovetoketju. Laukkujen tekeminenhän on juttu sinänsä, ja sitä en ole lopulta hirveästi harrastanut. Muistaakseni tämän kanssa sai tapella aika lailla, mutta sainpahan sen lopulta kasaan, vaikka tylli nyt jossain kohdin hieman kiristääkin.
haalaukku
Rohkaisen muuten lämpimästi kaikkia pienellä budjetilla liikkeellä olevia morsiamia askartelemaan hunnun itse. Se on oikeasti lähes idioottihelppoa ja puoli-ilmaista. Oman kaksikerroksisen, kasvojen päälle halutessa laskettavan hunnun kaava oli kulmista pyöristetty suorakaide, joka on kiinnityskohdasta rypytetty ja ommeltu silmunauhaan. Silmunauha, jonka läpi pinnit pujotetaan, on sekä tukeva että huomaamaton kiinnitystapa, joka sulautuu hyvin kampaukseen, tosin kuulemma jos haluaa riisua hunnun kesken juhlan se voi olla hieman hankalampaa.

Hunnun reunat, samoin kuin puvun tyllihelmat, viimeistelin ompelemalla ensin suoran ompeleen noin 0,5cm reunasta, sitten silitin taitteen ompeleen kohdalta, ja ompelin taitteen päältä siksakilla, joka oli lähes suoraa mutkitellen vain hieman niin että joka toinen pisto osui reunan ulkopuolelle ja joka toinen tukilangan toiselle puolelle. Kuulostaa tarkalta mutta oli yllättävän helppoa. Lopuksi leikkasin saumanvarat pois aivan ompeleen vierestä - tyllihän ei purkaudu.






<< Takaisin projekteihin
huntu