Peasant blouse, 2009

Usein, kun kevätaurinko alkaa paistaa, iskee vimma saada jotain valkoista, puuvillaista ja maalaisromanttista.  Ei ihme, että Marie Antoinette aikoinaan ihastui ilmavaan Gaulleen.

Minulla oli vielä jäljellä pätkä ihanaa höttöpuuvillaa, josta on aiemmin syntynyt muunmuassa tämä paita, joten päätin askarrella sille seuraajan. Halusin ehdottomasti samat hihat, mutta tälläkertaa avonaisemman pääntien. Kuten aiemmassakin versiossa, tässäkin miehusta on tehty kaksinkertaiseksi kankaan läpikuultavuuden vuoksi. Helmassa kerrokset on päärmätty erikseen ompelukoneen koristeompeleella, joka vetää kangasta vähän kasaan, vyötärön laskokset ja nyörityslenkit on tehty kaksinkertaiseen kankaaseen.
Peasant blousen ikuinen ongelma on vyötärölinja, jonka haluaan omiin vaatteisiini vaikkei nykyinen trendi sitä suosikaan. Edellisessä versiossa ratkaisu oli vetoketju, tällä kertaa halusin kokeilla pseudovanhanaikaista klassikkoa, nyöritystä. Suunnittelin sitä ensin eteen ja taakse, mutta sitten päätin kokeilla sitä sivuille. Tämä vaati hieman kaavoituksellista pohdintaa, koska ensinnäkin halusin siitä valmiina vyötärölle kapenevan, enkä muutenkaan niin leveää että se se ylettyisi muotolaskosten normaaliin kohtaan asti. Lopulta päädyin tekemään nyörityksen viereen kaksi pientä laskosta eteen ja yhden taakse, niin että muotolaskokset pääsisivät paremmin oikealle paikalleen. Kuten kuvista näkyy, selkään tulee hieman ryppyä vyötärölle koska poisto on niin sivussa, etukappale toimii paremmin - onneksi tällainen pehmeä kangas muotoutuu tosi helposti.


ren2
Askartelin laskokset ja nyörityslenkit sivusaumojen ollessa vielä auki. Hieno suunnitelmani vinokaitaleella vahvistetusta nyörityslenkkikaitaleesta ei valitettavasti toiminut ihan niin hyvin käytännössä, vahvisteluistani huolimatta muutama lenkki alkoi heti rispaantua irti. Olin myös jotenkin arvioinut rinnanympäryksen liian pieneksi, joten nyörityskaitale ei kääntynyt kunnolla ihan itsestään vaan lopulta se piti vain tikata pussiin, mikä kiristi rinnanymärystä entisestään. No, eipähän ainakaan jää pussittamaan kuten alkuun pelkäsin...

Käytännössä tuo ihana nyöritys ei ole mitenkään turhan näppärä pukiessa, riisuessa tai pesussa - jotenkin monissa projekteissani käy usein näin.


<<Takaisin projekteihin
ren3