straw hat
        1880s

Hattu kävelypukuun, 2020


Halusin uuteen 1880-luvun alun kävelypukuuni jonkin melko yksinkertaisen kesäisen hatun. Kermanvalkoista ja tummansinistä yhdistelevässä puvussa oli kevyt merihenkinen teema, joten boater-tyyppinen olkihattu olisi kenties sopinut siihen, mutta lopulta päädyin kuitenkin 1880-luvun vaihteelle tyypilliseen malliin takaa kohoavalla lierillä. Se myös peittää suurimman osan hiuksista, mikä tekee päivätapahtumien aamuista huomattavasti nopeampia ja vähemmän stressaavia hiustenlaiton suhteen.

Olki oli luonteva materiaalivalinta, kesäinen, kaudelle tyypillinen sekä puvun värimaailmaan kauniisti sointuva. Olin viimein onnistunut löytämään eräästä askartelukaupasta oikeaa, kapeaa ja siroa olkupunosta, mutta lopulta jänistin enkä kuitenkaan uskaltanut käyttää sitä vielä tähän projektiin. Päädyin kasaamaan hatun muista hattuprojekteista jääneistä epämääräisistä pätkistä halpishatuista purettua olkinauhaa.





Hattupohja

Tällä kertaa ompelin hatun kokonaan käsin. Edellisessä hattuprojektissani ompelin olkinauhaa reunasta jälkipistolla edelliseen kerrokseen jäljitellen hatun alkuperäistä koneommelta. Nyt kokeilin kiinnittää nauhakerrokset toisiinsa olkipunoksen kuvion väleihin jäävällä vinolla pistolla. Lopputulos olikin todella siisti ja jollain tavalla häivyttää leveän olkinauhan tuomaa raskasta vaikutelmaa.




Aloitin kuvusta, jonka alareunassa jätin pari viimeistä kierrosta takaa vajaaksi. Ompelin kuvun alareunaan kaarevasti kohoavan olkinauhan, jonka päät taitoin kuvun alle. Tasasin sen alle jääneet olkinauhan päät ja vahvistin leikatun reunan nauhanpätkällä.

Sitten aloin ommella kuvun reunaan lieriä spiraalimaisina kerroksina, joista ensimmäiset päättyvät kuvun juureen niin että lieri jää edestä leveämmäksi. Takana lieri nousee muotoillun kuvun reunan mukana, ja olkikerrokset on jätetty hieman kapeammiksi.





Kun hattu oli toivotun muotoinen ja lieri näytti sopivan kokoiselta lisäsin siihen hieman vahvistuksia. Ompelin kapeasta vinonauhasta kujan johon pujotin kaksi kerrosta rautalankaa, ja kiinnitin sen lierin sisäpuolelle reunimmaisen punoskerroksen sisäreunaan. Sen avulla hatun lierin sai taivutettua sivuilta alas taittuvaan muotoon. Jämäkkä rautalankavahvistus myös suojelee lieriä taittumiselta ja haurasta hattuolkea murtumiselta.

Kuvun ja lierin risteyskohtaan, johon suurin osa koristelusta kiinnittyisi harsin tueksi vinoon leikatun suikaleen juuttista säkkikangasta. Näin kiinnityspistot eivät uppoaisi niin pahasti olkeen ja halkaisisi sitä. Kuten ylemmästä kuvasta näkyy, olkinauha oli hieman rispaantunut muutamasta kohtaa jo hattua kasatessani.



La Mode
              Artistique 1880

Koristelu

Halusin pitää hatun koristelun melko yksinkertaisena koska kävelypukuni oli varsin selkeälinjainen. Erityisesti minua viehätti tämä La Mode Artistiquen malli vuodelta 1880, ja näin heti mielessäni saman hatun puvun koristeluun sointuvan tummansinisellä nauhalla.

Hyvällä onnella kangasvarastosta löytyi joskus kirpparilta ostamani pätkä lähes täydellisesti puvun hameeseen ja koristeluun sointuvaa himmeäkiiltoista kangasta, todennäköisimmin viskoosia. Kokeilin sommitella sitä kuvun ympärille, ja se taittuikin todella kauniisti laskoksille. Kankaan sävy sopi myös hyvin oljenkeltaiseen ja loi rauhallisen, tyylikkään yhdistelmän.



straw hat
            1880

Muotipiirroksessa oli hieman poikkeavasti hatun nauhat solmittu niskaan nutturan alle, leuan alla löysästi roikkuva rusetti näyttää olevan tyypillisempi. Pidin tästä mallista, ja nauhat myös pitäisivät hatun napakasti paikoillaan. Oikeaoppisestihan kauden hatut pitäisi toki aina kiinnittää hattuneuloilla, mutta lisäkiinnitys ei olisi pahitteeksi.

Leikkaisin täysvinoa kaitaletta ja ompelin siitä 6cm leveät hattunauhat. Kiinnitin niiden päät kuvun alareunaan. Kuvun reunaa kiertävä kaitale on puolestaan 10cm leveä. Leikkaisin sen reilun mittaiseksi ja aloitin sen kiinnittämisen hatun takaa.




Laskostin kaitaleen lierin kohoavan takaosan päälle ja kiinnitin sen hatun olkipohjaan kuvun takakulmien kohdalta. Sitten taittelin laskostuksen sopivalle kulmalle, kiinnittelin sitä hieman ja asettelin kaitaleen päät leviämään ylöspäin kohti hatun etuosaa. Hatun edessä keskellä vedin päät taas poimulangalla yhteen ja kiinnitin ne tukevasti hattuun.

Kiinnittelin kaitaleen reunoja alapuolelta kevyesti olkeen jotta ne pysyisivät hyvin paikallaan. Sitten muotoilin keskelle jääneistä päistä ison rusetin ja tasasin ja ompelin kiinni päät. Lopuksi kiinnittelin myös rusetin lenkkejä ja päitä paikoilleen estääkseni niiden heilahtelua ja rypistymistä.


straw hat
            1880

Halusin vuorittaa hatun lierin jo ihan siksi, että se oli täynnä sekalaisia ompeleita ja olkinauhan päitä. Keksin kokeilla tällä kertaa poimutettua vuoria joka näyttää museohatuissa niin kovin somalta, kun kerran kangastakin oli reilusti. Muutoin melko yksinkertainen hattu kestäisi kyllä hieman hörsöä, etenkin neutraalissa tummassa värissä.




Leikkasin vuorin noin kaksi kertaa lierin ympäryksen mittaiseksi ja reilun levyiseksi. Harsin merkkilangat tasaisin välein rypytyksen tasaisen kohdistamisen avuksi, ja ompelin rypytyslangat reunaan koneella.


Kiinnityslinjan kohdalle ompelin kaksi rypytyslankaa parin millin etäisyydelle toisistaan, ja sitten kaksi rypytyslankaa 1,5cm välillä.

Neulasin ensin merkkilankojen kohdat lierin reunaan ja aloin sitten kiristellä poimutuslankoja. Se oli todella työläs ja ärsyttävä homma. Kiinnitin rypytetyn reunan vinolla pistolla olkipunoksen väleihin, mutta kuten kuvista näkyy, se pyrki tietenkin liukumaan kuvun reunan sisäpuolelle.

Saatuani viimein vuorin kiinni lierin reunaan vedin sisemmät poimulangat kasaan. Sekin oli työlästä ja ärsyttävää, mutta ihme kyllä en onnistunut katkaisemaan poimulankaa kertaakaan. Lopuksi mittasin tarvittavan leveyden kuvun reunaan ja ompelin siihen käsin harvemman poimulangan. Neulasin vuorin kuvun alareunaan kohdistuslinjojen kohdalta ja kiinnitin sen käsin, ja lopuksi tasasin ylimääräiset saumanvarat.


staw hat
                1880

Leikkasin kuvun sisäreunan mittaisen kaitaleen, ompelin sen pyöreäksi ja kiinnitin käsin rypytyksen päälle. Sitten tasasin yläreunan, käänsin sen nurjalle ja poimutin sen kaartumaan kuvun mukaan. Kiinnitin poimutetun pohjan vielä muutamalla pistolla kuvun keskelle.


Poimutetussa lierin vuorissa oli paljon enemmän työtä kuin olin etukäteen kuvitellut, mutta toisaalta siitä tuli oikein söpö. Ikävä kyllä se ei kuitenkaan näy juuri lainkaan hatun ollessa päässä. No, tulipa sekin kokeiltua.

Mietin viimeiseen asti, pitäisikö hattuun kuitenkin lisätä kukkia La Mode Artistiquen kuvan tyyliin, mutta lopulta päädyin pitäytymään pelkistetyssä ilmeessäa yksinkertaisessa väriskaalassa. Hattu sopii lopulta oikein hyvin pukuun varastamatta liikaa huomiota, ja tumma kangas jonka jossain kohtaa pelkäsin näyttävän liian synkältä tasapainottaa juuri sopivasti puvun tummaa helmaa. Iso rusetti edessä ja pienempi niskassa tuovat kokonaisuuteen juuri sopivasti naisellisuutta.


walking
                dress 1882

Takaisin Projekteihin